Quiche kuchtím od nepaměti, ale na ten origoš z Lotrinska jsem si nějak netroufala. Nedávno jsem pokořila i ten. Zjistila jsem, že výroba domácího těsta je jednoduchá, těsto je chutné a celý quiche je možná lepší než z těsta listového.
Lotrinská náplň mě úplně neuchvátila. Je to dost sytá a hutná. Hodí se možná v zimě, ale na jaro, léto se vrátím ke svým lehkým zeleninovým náplním.
Quiche Lorraine
150 g hladké mouky
75 g másla
1/2 lžičky soli
50 ml vody
náplň
150 g slaniny
3 velká vejce
375 ml smetany
sůl, pepř
V míse smícháme mouku, sůl a máslo a vypracujeme těsto. Přidáváme vodu a hněteme rukou, až je těsto pevné a pružné. Vyválíme a vložíme do vymazané kulaté formy. Já jsem válení přeskočila a rovnu těsto vmačkala do formy a taky to šlo. Formu s těstem vložíme na 15 minut do lednic.
Do vroucí vody dáme slaninu na kostičky, jakmile začne voda znovu vřít, vypneme a slijeme. V míse vyšleháme smetanu a vajíčka, osolíme a opepříme.
Z lednice vyndáme formu posypeme uvařenou slaninou a zalejem smetanou s vajíčky.
Koláč pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C, pak ztlumíme troubu na 170°C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Quiche musí být upečený dozlatova.

Žádné komentáře:
Okomentovat