Jablkový koláč se sněhem
150 g polohrubé mouky
100 g špaldové mouky
120 g másla
60 g třtinového cukru
2 vejce
4 velká jablka
mletá skořice
100 g cukru krupice
špetka soli
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky uvaříme. Originál doporučoval mikrovlnu, kterou nemáme a nebudeme mít. Takže jsem žloutky lehce upekla nasucho na pánvi.
Promícháme mouku, třtinový cukr, žloutky, špetku soli a kousky másla a vypracujeme těsto v konzistenci drobenky. Otevírací dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou (já použila hrubou) a 3/4 těsta namačkáme na dno a do stran do výše min. 1 cm.
Jablka, oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na jemné plátky a rozložíme na těsto. Navrch nasypeme zbytek těsta. Pečeme na 200°C cca 35 min.
Mezitím ze dvou bílků ušleháme sníh a přídáme cukr krupici a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Po 35 minutách vyndáme koláč, posypeme skořicí a rozetřeme sníh. Vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct, dokud sníh na povrchu nezezlátne.

Žádné komentáře:
Okomentovat