Stránky

pátek 23. listopadu 2012

Nastal krůtí čas

Před třemi lety jsem se rozhodla uspořádat večeři alá Thanksgiving. V tu dobu nás přiletěla navštívít i sestřenice z USA s přítelem, takže to bylo celkem tématické. Žádné farmářské trhy tenkrát ještě nebyly a tak jsem krůtu objednala u Robertsona v Michli. Když jsme ji s Kocourem doma vybalili, zjistili jsme, že výrazně přesahuje možnosti naší trouby natož pekáče. A tak jsme se pustili do krůtího masakru a nebohému ptáku ulámali stehna, aby se nám vůbec do té trouby vešel. V den D jsem zůstala doma a dopoledne připravila nádivku, naládovali jsme ji do ptáka, zašili ho jehlou a nití (tou největší jehlou, kterou nabízelo mé skromné šitíčko) a strčili do trouby. Nakonec nás u stolu bylo 8 a kromě toho, že jsem zapomněla servírovat brusinky, dopadlo vše na výbornou. Ke krůtě jsem originálně servírovala bramborovou kaši a jako dezert bylo Tiramisu, které připravila T.

Následující rok byla pauza, vlastně ani nevím proč. Loni už s Mourkem v novém bytě bylo jasné, že tradici Thanksgiving obnovím. Od Kořínků jsem objednala půlku krůty. Poučena, že celou minimálně 8kg krůtu prostě není možné sníst, pokud ji nechceme jíst následujících deset dní a ani v novém bytě nebyla trouba giga rozměrů. Nádivku jsem udělala zvlášť v pekáčku. Jako dezert jsem podávala panna cotta, jakožto celkem lehký dezert, i když vzhledem k množství smetany hodně kalorický.

A letos dotřetice. Mám nový sporák, takže to byla velká zkouška trouby. Ve středu jsme od Kořínků přinesli půlku krůty - 4kg. Já upekla nádivku a dezert, abych měla na čtvrtek strýčka.

krůta s brusinkami, nádivka a bramborová kaše


Dlouho jsem přemýšlela nad dezertem. Přeci jenom sladké mě baví asi nejvíc. Jedna z variat byla čokoládová pěna alias chocolate maus (jak to nazval jeden pán v Prostřenu). Ale nakonec jsem se vrhla na Profiterolky. Zadařilo se. A odpalované těsto je jednoduché a takovými větrníky se dá parádně oslnit.

Krůta šla do trouby ve 14:20 a během odpoledne jsem profiterolky namáčela v rozpuštěné čokoládě a plnila krémem Chantilly.


Krůta s javorovým sirupem 

1/2 krůty
jablko
sůl
máslo
javorový sirup
snítka rozmarýnu

Krůtu omyjeme, osušíme. Z jablka vykrájíme jadřinec a nakrájíme na klínky. Krůtu osolime, máslo implantujeme pod kůži a máslem krůtu zvnějšku potřeme. Na dno pekáče naskládáme jablko, snítku rozmarýnu a usadíme krůtu. Máslo rozpustíme a smícháme s javorovým sirupem. Potřeme krůtu. Přikryjeme alobalem, podlejeme vodou a pečeme 3,5 hodiny na 160°C. Minimálně dvakrát krůtu potřeme javorovým sirupem s máslem. Na další hodinu krůtu odkryjeme, znovu potřeme javorovým sirupem s máslem a dopečeme.


Nádivka s brusinkami

6 rohlíků nebo housek den starých
100g sušených brusinek
100g loupaných nasekaných mandlí
hrst nasekan petrželky
6 vajec - žloutky a bílky zvlášt
80g změklého másla
150 - 170ml mléka
sůl, pepř

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Trošku promačkáme. Žloutky smícháme s máslem a přidáme k rohlíkům. Přisypeme mandle, brusinky a petržel. Osolíme a opepříme a jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme v troubě na 180°C 30 - 40 minut.

Profiterolky 


250 ml vody
100 g másla
větší špetka soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce

krém Chantilly

500ml smetany ke šlehání
vanilkový cukr
lžíce moučkového cukru

V osolené vodě rozpustíme máslo a přivedeme k varu, přisypeme mouku a mícháme. Jednu dvě minuty necháme provařit až se vytvoří hrouda. Poté ji přesuneme do studené mísy a vmícháme vajíčka jedno po druhém. Naplníme cukrářský pytlík a na plech vykouzlíme malé bobky.

Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 20-25 minut. Nikdy nesmíme troubu během pečení otevřít. Byla nádhera pozorovat, jak se bobíci v troubě nafukovaly. Po vyndání z trouby propíchneme každý špejlí, aby odešla pára. Celkem jich bylo 49ks.

Rozpustila jsem čokoládu a každý kousek do ní namočila. Poté, co čokoláda ztvrdla, jsem profiterolky rozřízla a naplnila krémem Chantilly.


Žádné komentáře:

Okomentovat