Stránky

čtvrtek 8. listopadu 2012

Brownies

Brownies jsou naprosto božská záležitost. Pokud máte rádi čokoládu, tak hurá do toho. Upéct brownies je rychlé a snadné.
V poslední době jsem vyzkoušela dva recepty. Jeden inspirován receptem z Hříšně dobrého blogu (Brownies I) a druhý z časopisu Apetit z května 2005 (Brownies II), kde peče jakýsi Mike. Jako vždy jsem si každý recept trochu upravila podle svého - hlavně ubrala cukr!

Brownies I 
200 g hořké čokolády - min. obsah kakaa 70% - vzhledem k tomu, že jedna čokoláda byla 125 g doplnila jsem zbytek mléčnou čokoládou Lindt.
125 g másla
4 vejce (pokojové teploty)
180 g třtinového cukru
2 lžíce holandského kakaa
200 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva

Máslo nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme a oboje rozpustíme ve vodní lázni. Já používám starý dobrý hrnec, ve kterém maminka dělala pudink a krupicovou kaši.
Je to hliník, ale jak jsem se nedávna přesvědčila u bratra, už je k dostání i zdravější nerez verze.
Vajíčka společně s cukrem vymícháme do pěny a přimícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem. Promícháme a prosejeme mouku a kakao. Znovu promícháme. Těsto je poměrně husté a krásně černé.
Skleněný pekáček vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto. V předehřáté troubě na 180°C pečeme asi 35-45 minut. Brownies jsou hotové, když povrch popraská, ale vnitřek je lehce tekutý. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.

Brownies II
180 g hořké čokolády - min. obsah kakaa 70% - vzhledem k tomu, že jedna čokoláda byla 125 g doplnila jsem zbytek mléčnou čokoládou Lindt.
180 g másla
3 vejce (pokojové teploty)
150 g třtinového cukru
40 g holandského kakaa
80 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva

Máslo nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme a oboje rozpustíme ve vodní lázni.
Vajíčka společně s cukrem vymícháme do pěny. A tentokrát přimícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem čokoládě s máslem, promícháme a přidámě dvakrát prosátou mouku a kakao. Znovu promícháme. Nalejeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. V horkovzdušné předehřáté troubě na 160°C pečeme asi 35-45 minut. Brownies jsou hotové, když povrch popraská, ale vnitřek je lehce tekutý. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky.

Co se týká podádvání, tak kombinace brownies a vanilkové zmrzliny nemá chybu!

Brownie má i sestru Blondie, kde místo čokolády dominuje hnědý cukr. Najdu někde recepis a vyzkouším.

Žádné komentáře:

Okomentovat