Stránky

úterý 3. prosince 2013

Perníčky

Dostala jsem nápad, že bychom mohly s dětmi dělat perníčky. H. vybrala nejlepší recepis, vyrobila těsto a nakoupila zdobítka. Na nás už bylo jen těsto pěkně vyválet a vykrajovat. Nakonec došlo i na zdobění. I když materiál rychle ubýval. Perníčky chutnají trochu jako švédské Pepparkakor. 

Perníčky 


500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 vejce
70 g másla
100 g medu (asi 3-4 lžíce)
3 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
1 lžíce (zarovnaná) perníkového koření
1 lžička jedlé sody
1 lžíce prášku do perníku

Med a máslo rozehřejeme a smícháme s vejci a rumem. Suché suroviny prosyjeme a do důlku vlijeme máslo s medem. Promícháme a potom alespoň 10 minut hněteme těsto na vále. Těsto by mělo být tužší. Pokud je tuhé moc, lze přidat mléko nebo rum. 
Ve vyhřáté troubě na 170°pečeme asi 8-10 minut. Po upečení jsou perníčky měkké, ale během chvíle ztvrdnou. Při kladení na plech je dobré nechat mezi nimi dostatečnou mezeru. Trochu nabydou, tak aby se nespojily.
Po vychladnutí zdobíme. My jsme zvolily již připravená bílá a barevná zdobítka od Dr. O. A pochvalovaly si jaká je to čistá práce. 
Perníčky můžeme uchovat v uzavřené nádobě, kdy zůstanou křupavé nebo naopak v nádobě otevřené, kdy pěkně změknou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat