Stránky

pátek 6. prosince 2013

Tarte Tatin

Když se řekne tarte Tatin hned si vzpomenu na Julii Child. Jednou jsem tarte Tatin zkoušela, ale nijak mne nenadchnul. A teď po letech jsem ho zkusila znovu. Použila jsem již hotové listové těsto. Ale možná někdy zkusím těsto na tarte uválet sama.

Tarte Tatin 

listové těsto
5-6 jablek (je možné použít i hrušky nebo mix jablek a hrušek)
máslo
cukr
skořice

Do pánve nasypeme cukr a vytvoříme karamel. Opravdu se mi poprvé v životě podařil karamel. Přidáme máslo a oloupaná na čtvrtky nakrájená jablka. Můžeme přisypat i trochu skořice. Jablka necháme trochu změknout. Přesuneme do koláčové formy, kterou nevymazáváme. Přiklopíme rozváleným listovým těstem a propícháme. Těsto by mělo min. o 1 cm přesahovat okraj pečící formy, během pečení se totiž pořádně smrskne.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut. Koláč vyndáme z trouby a převrátíme na servírovací talíř. Stane se, že některá jablka zůstanou ve formě. Nevadí, pěkně je naaranžujeme zpátky na koláč.

Žádné komentáře:

Okomentovat