Šla jsem na trh koupit rebarboru a těšila se na koláč. Bylo už odpoledne a trh pomalu končil. Vzala jsem si 4 stvoly a pán se mi snažil nabídnout i zbytek. Nakonec jsem svolila a dostala 12 korun slevu. Domu jsem si odnášela asi 20 stvolů s tím, že teď těch koláčů budu mít hodně.
Část rebarbory s námi dokonce cestovala vlakem na chalupu. V neděli jsem se vrhla na koláč. Byla to zjednodušená verze. Zvolila jsem jednoduché těsto, které se nemusí ani válet, jen se vtlačí do formy. Moje maminka mě velmi překvapila, když vytáhla dokonce dortovou formu, ve které se tenhle koláč dělá nejlépe.
Rebarborový koláč se sněhem
250 g polohrubé mouky
120 g másla
60 g cukru
2 vejce
4 stvoly rebarbory
100 g cukru krupice
špetka soli
250 g polohrubé mouky
120 g másla
60 g cukru
2 vejce
4 stvoly rebarbory
100 g cukru krupice
špetka soli
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky uvaříme. Originál doporučoval mikrovlnu, a protože jsem pekla na chalupě, vyzkoušela jsem to. Po chvilce se ozvaly dvě rány. Tak jsem to hned vypla, ale naštěstí to moc svinčíku nenadělalo.
Promícháme mouku, 60g cukru, žloutky, špetku soli a kousky másla a vypracujeme těsto v konzistenci drobenky. Otevírací dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou (klidně tou polohrubou) a 3/4 těsta namačkáme na dno a do stran do výše min. 1 cm.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky a rozložíme na těsto. Navrch nasypeme zbytek těsta. Pečeme na 200°C cca 35 min.
Mezitím ze dvou bílků ušleháme sníh a přídáme cukr krupici a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Toť recepis. Já to však udělala naráz. Tedy smíchala bílky rovnou s cukrem a šlehala. Sníh to nebyl spíš takový frosting, ale bylo to taky moc dobrý. Po 35 minutách vyndáme koláč, rozetřeme sníh. Vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct, dokud sníh na povrchu nezezlátne.
Ještě zbývá v lednici dost stvolů. Že bych se vrhla na kynutý rebarborový koláč?

Žádné komentáře:
Okomentovat