Kozík nás pozval na nedělní oběd na kachnu a tak jsem slíbila, že přinesu sladkou tečku. Inspirovala jsem se na jednom nedávno objeveném blogu a vrhla se na můj první pokus o roládu. Nedopadl nejůře, ale jsou tam ještě možnosti zlepšení spíš technického rázu.
Roláda
5 vajec
100g cukru krupice
vanilkový cukr
lžíce kakaa
smetana ke šlehání
Troubu předehřejeme na 220°C. Z bílků ušleháme sníh a přidáme cukr. Žloutky smícháme s vanilkovým cukrem a kakaem a jemně vmícháme do sněhu. Tady nastal technický problém č. 1. Příště budu míchat jemně ale důrazně, aby se mi pak nestalo, že na pečící papír vytekly nejdřív žloutky a pak sníh.
Pečící papír vymažeme máslem a nalijeme na něj těsto a rozetřeme k okrajům. Troubu snížíme na 180°C a těsto pečeme cca 15. min.
Ušleháme šlehačku. Upečené těsto přendáme na utěrku papírem nahoru a po vychladnutí sloupneme papír. Potřeme šlehačkou a srolujeme. Technický problémč. 2 byl příliš velký plech, takže těsto bylo hodně tenké.
Aby ta roláda nebyla takový chudáček, tak jsem ji polila hořko-mléčnou čokoládou a dozdobila bílou.
Žádné komentáře:
Okomentovat