Pasteis de nata údajně pocházejí z kuchyně kláštera sv. Jeronýma na předměstí Lisabonu Belém. Kláštery a konevnty používaly bílky z vajec na škrobení prádla a tak zůstavaly žloutky, ze kterých vznikaly podobné laskominy jako právě pasteis de nata.
Pasteis de nata
portugalské koláčky
plněné žloutkovým krémem
listové těsto
200 ml smetany
100 ml mléka
5 žloutků
3 lžíce cukru
2 lžíce mouky
kousek celé skořice
citronová kůra
Listové těsto vyválíme na nepříliš tenký plát, pomocí třeba půllitru vykrajujeme kolečka, která pak vtlačíme do vymazané formy na muffiny a vytvoříme tenké mističky.
Žloutkový krém
Smetanu, mléko, žloutky, cukr, mouku a celou skořici dáme do kastrolu, yamícháme a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavíme, vyndáme skořici a necháme vychladnout.
Naplníme připravené mističky (ne až po okraj) a pečeme na 220°C 10-12 minut, poté teplotu zvýšíme na 250°C a pečeme ještě 2-4 minuty, aby se pasteis lehce připálily.
Posypeme moučkovým cukrem a jdeme do nich.
Žádné komentáře:
Okomentovat