Stránky

úterý 25. prosince 2012

Pasteis de nata


Pasteis de nata údajně pocházejí z kuchyně kláštera sv. Jeronýma na předměstí Lisabonu Belém. Kláštery a konevnty používaly bílky z vajec na škrobení prádla a tak zůstavaly žloutky, ze kterých vznikaly podobné laskominy jako právě pasteis de nata.

Pasteis de nata
alias 
portugalské koláčky
plněné žloutkovým krémem

listové těsto

200 ml smetany
100 ml mléka
5 žloutků
3 lžíce cukru
2 lžíce mouky
kousek celé skořice
citronová kůra

Listové těsto vyválíme na nepříliš tenký plát, pomocí třeba půllitru vykrajujeme kolečka, která pak vtlačíme do vymazané formy na muffiny a vytvoříme tenké mističky.

Žloutkový krém
Smetanu, mléko, žloutky, cukr, mouku a celou skořici dáme do kastrolu, yamícháme a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavíme, vyndáme skořici a necháme vychladnout.

Naplníme připravené mističky (ne až po okraj) a pečeme na 220°C 10-12 minut, poté teplotu zvýšíme na 250°C a pečeme ještě 2-4 minuty, aby se pasteis lehce připálily.

Posypeme moučkovým cukrem a jdeme do nich.

Žádné komentáře:

Okomentovat