Mille-feuille je sladký dezert francouzského původu. U Kocoura doma mu říkají Napoleon. Jsou to pláty listového těsta spojené krémem event. šlehačkou, kdy poslední vrstva je politá ledovou polevou.
V našich krajích bych to přirovnala k žloutkovému řezu (mňam).
Je to jeden z kousků na mém seznamu jednou vyzkouším. Jaké bylo moje překvapení objevit recepis na slanou verzi a navíc s lilkem, který mám moc ráda a většinou v lednici nechybí a navíc s kuskusem. Originální recepis byl s kozím sýrem a tak jsem použila ricottu a vůbec to nebylo špatné.
Lilkové mille-feuille s kuskusem
1 lilek
ricotta
pesto
sušená rajčata
rajčatové pyré
kuskus
cuketa
olivový olej
sůl
Lilek nakrájíme na plátky (na jednu porci budeme potřebovat 4 plátky), osolíme a necháme vypotit. Poté opečeme z obou stran na pánvi. Já opekla všechen lilek a zbytek zamíchala do kuskusu.
Zalijeme kuskus vařící vodou a mísu přiklopíme a počkáme až nasákne vodu a změkne. Mezitím si na pánvi osmahneme cuketu na kostičky a pak přisypeme kuskus (mám ho totiž ráda trochu křupavý), přilejeme trochu olivového oleje, přidáme zbytek lilku a osolíme.
Ricottu si rozdělíme na 3 díly. První zůstane jen tak, druhý smícháme s pestem a třetí smícháme se sušenými nadrobno nakrájenými rajčaty. Já ještě pro výsledný vizuální efekt přidala trochu rajčatového pyré.
Na talíř dáme kuskus a položíme první plátek lilku, pomažeme čistou ricottou a přiklopíme druhým plátkem, který pomažeme pesto ricottou a znovu přiklopíme a pomažeme rajačatovou ricottou a znovu přiklopíme plátkem lilku, který můžeme ozdobit ricottou.

Žádné komentáře:
Okomentovat