Měla jsem hroznou chuť na nějaký lehký ovocný letní dezert a inspirace přišla od Maryny. Pytlík jahod z naší zahrady jsem měla v mrazáku, dokoupila jsem tvaroh a hurá na věc.
Jahodový nepečený sernik
170 g máslových sušenek
70 g másla
500 g tvarohu
400 g smetany ke šlehání
8 plátků želatiny
300 g jahod
100 g moučkového cukru
lžička vanilkového extraktu
Máslové sušenky rozdrtíme, máslo rozpustíme a smícháme se sušenkami. Vtlačíme do dortové formy vystlané pečícím papírem a necháme v lednici ztuhnout.
Želatinové plátky necháme nabobtnat (dle návodu) v misce s vodou. Jahody rozmačkáme a 2 lžíce dáme do kastrůlku, zahřejeme a necháme v tom rozpustit nabobtnalou želatinu a přidáme zbytek jahod.
Vychlazený tvaroh vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vanilkový exktrakt a šleháme dokud nezačne směs tuhnout. Přidáme jahodové pyré s želatinou. A nalejeme do dortové formy na sušenkový základ. Necháme v lednici ztuhnout.
Poučení do budoucna je:
- zkontrolovat, zda mám všechny potřebné suroviny v dostatečném množství - 3,5 plátku želatiny opravdu nestačilo
- dodržet pracovní postup, zejména při použití želatiny - nefungovalo rozmixovat nabobtnalou želatinu se studeným jahodovým pyré
- pořídit si novou pečící formu, která se nebude při sebemenším dotyku otvírat - v sedm ráno jsem otevřela lednici a zkoumala, zda čistě zázrakem, dort ztuhl. Neztuhl a navíc se forma otevřela. Naštestí vše zachránil pečící papír a já nemusela brzy po ránu mýt celou lednici...
Dort se mi nakonec podařilo zachránit vmícháním rozpuštěné želatiny. Jen vizuálně nebyl úplně na jedničku. Ale jen co budou čerstvé jahody, bude repete!

Žádné komentáře:
Okomentovat