Stránky

sobota 16. března 2013

Medová kuřecí křidýlka

Nedávno jsem ve Sklizeno koupila balík kuřecích křídel. Plán byl jasný udělám domácí kuřecí křidýlka. Měla jsem v hlavě jeden recepis z Apetitu, ale zklamal. Křídla se měla povařit, pak dopéct a nakonec vyválet v marinádě z tabasca. To ani za mák nebyla moje představa o lahodných křidýlkách. 

Na Internetu bude recepisů mraky. Ale ouha. Mraky tam byly, ale ani jeden se mi nepozdával:
- křidýlka se smažila - dávám přednost zdravější verzi v troubě
- na marinádu se používalo tabasco - a to zrovna nebylo po ruce
- jedna z ingrediencí byla záhadná Frank's hot sauce - zjevně velmi populární v anglosaském světě.

Nakonec jsem našla marinádu šmrcnutou do Asie na křidýlka pečená v troubě i s dobrými tipy, jak si nezašpinit troubu.

Kuřecí křidýlka pečená na medu 

6 kuřecích křídel (asi 500 g)
2 lžíce medu
0,5 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce sesamového oleje
1/2 lžičky sojové omáčky

Kuřecí křidýlka rozdělíme na 3 části. Na pečení nepoužijeme ty špičaté na konci. Z těch jsem udělala výborný kuřecí vývárek pro Mourka. 

Křidýlka omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Ingredience na marinádu smícháme a marinujeme min. hodinu, ale čím déle tím lépe. 
Křidýlka pečeme na mřížce a je dobré si pod tu mřížku dát plech s pečícím papírem, abysme pak nemuseli zbytek večera drhnout troubu;-)

Pečeme v předehřáté troubě na 250°C zhruba 25 minut, dokud křidýlka nezhnědnou. Můžeme potírat během pečení zbylou marinádou.

My jsme si je dali se dvěma dipy z bílého jogurtu. Kdy jednu porci jsem smíchala s pálivou omáčkou, kterou jsme si přivezli kdysi dávno z Charlestonu, abych vynahradila Kocourovi to, že křidýlka samotná pálivá nejsou. A k tomu zdravý salátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat