Už je to tady! Jedno z nejkrásnějších období roku. Je teplo, někdy dokonce i vedro a dozrávají jahody. Přinesla jsem si domů košík jahod z Kunratic. Nevím kolik, ale je jich hodně, ale vlastně si uvědomuji, že nestačí na to všechno, co se s nimi chystám dělat. Vzhledem k tomu, že je to první várka jahod v této sezoně a já jsem natěšená, tak jedu na čerstvé vlně. To znamená, že jakoukoli tepelnou úpravu jahod jsem prozatím odložila. Jahodový knedlíky snad v příští várce.
A tak pěkně popořádku. Kromě konstatního uzobávání nemytých jahod, ale komu to vadí?! Jsem zamrazila dřeň pro mourka, pak připravila mourkovi delikátní svačinku kozí žervé s čerstvými jahodami. A pro nás dospěláky jahodovo-vodečkový drink, Kocour vyfasoval krabici jahod na zobání v továrně a dnes jako dezert jahodové mámení.
Jahodové mámení
500g jahod - asi, já to nevážím
250g mascarpone (paráda z Lidlu)
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
cukrářské piškoty
Jahody jsem rozmixovala. Z bílků ušlehala sníh a ze žloutků, mascarpone a cukru vymíchala krém, do kterého jsem jemně super jemně vmíchala sníh. Piškoty jsem namáčela v jahodovém pyré přímo v mixeru a pokladla dno zvolené nádoby (myslím, že tady se meze kretaivitě nekladou, ale chce to něco průhledného, prostě hrajeme na efekt) poté nalila vrstvu pyré a na to krém. Znovu jsem zopakovala všechny tři vrstvy a dala do lednice chladit.
Vypadá to božsky, chutná to jako mana a kromě toho, že se u toho našpiní šlehač i mixér je to celkem rychlé a efektní.


Žádné komentáře:
Okomentovat