Stránky

čtvrtek 1. března 2012

Kuličky

Znám málo lidí, kteří by neměli rádi masové kuličky v IKEA. My je milujeme. A při návštěvě IKEA kuličky nikdy nevynecháme. Teda pokud zrovna nerekonstruují restauraci jako v létě na Čerňáku. Jenže do IKEA nejezdíme tak často, jak velí chuť na kuličky a tak si doma připravujeme domácí verzi. 
Vyzkoušeli jsme vepřové, hovězí ale nakonec nejlepší jsou krůtí.

Krůtí masové kuličky 
350g mletého krůtího (vystačí na 14 kuliček)
půlka cibule
stroužek česneku
řecké koření (k dostání v řeckých obchodech)
sůl
vejce
strouhanka

K mletému přidáme prolisovaný česnek, prolisovanou cibuli (já totiž v kuličkách nemám ráda kousky cibule), řecké koření, sůl, vejce a promícháme. Dosypeme strouhanku v takovém množství, aby se hmota příliš nelepila ale zároveň zůstala hmotou masovou a ne strouhankovou, takže pro každého podle uvážení.
Dno zapekácí misky lehce pokapeme olivovým olejem, vytvarujeme kuličky a pečeme na 180°C cca 40 minut, až jsou kuličky na povrchu zlatavé.
Ke kuličkám dělám originál IKEA omáčku z prášku, který se tam dá koupit. Vzhledem k ABKM jsem to již vzykoušela i z Otíka a byla to pochoutka.
Podáváme jak jinak s bram. kaší.

Otík (ovesná alternativa smetany)

Žádné komentáře:

Okomentovat