Znám málo lidí, kteří by neměli rádi masové kuličky v IKEA. My je milujeme. A při návštěvě IKEA kuličky nikdy nevynecháme. Teda pokud zrovna nerekonstruují restauraci jako v létě na Čerňáku. Jenže do IKEA nejezdíme tak často, jak velí chuť na kuličky a tak si doma připravujeme domácí verzi.
Vyzkoušeli jsme vepřové, hovězí ale nakonec nejlepší jsou krůtí.
350g mletého krůtího (vystačí na 14 kuliček)
půlka cibule
stroužek česneku
řecké koření (k dostání v řeckých obchodech)
sůl
vejce
strouhanka
K mletému přidáme prolisovaný česnek, prolisovanou cibuli (já totiž v kuličkách nemám ráda kousky cibule), řecké koření, sůl, vejce a promícháme. Dosypeme strouhanku v takovém množství, aby se hmota příliš nelepila ale zároveň zůstala hmotou masovou a ne strouhankovou, takže pro každého podle uvážení.
Dno zapekácí misky lehce pokapeme olivovým olejem, vytvarujeme kuličky a pečeme na 180°C cca 40 minut, až jsou kuličky na povrchu zlatavé.
Ke kuličkám dělám originál IKEA omáčku z prášku, který se tam dá koupit. Vzhledem k ABKM jsem to již vzykoušela i z Otíka a byla to pochoutka.
Podáváme jak jinak s bram. kaší.
![]() |
| Otík (ovesná alternativa smetany) |


Žádné komentáře:
Okomentovat