Stránky

neděle 5. února 2012

Portobello Burger

Burger je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Jasně ideálně z hovězího, ale nemusí být vždy posvícení. A varianta s portobello je plnohodnotná náhražka.
Občas jsem koupila portobello alias steakový žampion na farmářském trhu na Jiřáku. Včera jsme ho objevili v Tescu a tak bylo o večeři rozhodnuto. Cenově vychází ten z trhu stále levněji a to jsou oba domácí provenience. No je zima, houby nerostou a nám už se sbíhají sliny.

Portobello Burger 

2 portobello

marináda:
prolisovaný stroužek česneku
120 ml vody
lžíce Dijonské hořčice
lžička balzamica
1/2 lžičky oregána
1/2 lžičky bazalky
3 lžíce olivového oleje
3/4 lžičky ústřicové omáčky
plátky sýra, např. čedar, brie 

burger:
2 burgerové housky
plátky rajčat
salát
kečup, majolka, Dijonská hořčice
cibule na kolečka
a spousta dalších věcí, které máte po ruce a máte v burgeru rádi

Smícháme ingredience na marinádu. Portobellu ulomíme/ukrojíme nohy a ve větší míse (prostě tak, aby se tam vešly obě houby včetně nohou) marinujeme 30 - 60 minut. Marinádu nalejeme i dovnitř klobouků. 
Na pánvi oba klobouky 3 minuty opékáme na oleji (vnitřní stranou dolů), přidáme i nohy. Otočíme a znovu opékáme 3 minuty. Poté přesuneme na plech, poklademe plátkem sýra a cca 20 minut pečeme v troubě na 180°C. 
Přesuneme na rozpečené burgerové housky, doplníme rajčaty, cibulí, dochutíme kečupem, majolkou a hořčicí dle libosti.
Ideální se salátem, kdy zbylou marinádu můžeme použít jako zálivku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat