Chowder je v angličtině obecný název pro smetanovou polévku ať už se zeleninou, mořskými plody nebo kombinací obojího. Nejznámější je New England Clam Chowder obsahující právě mořské plody. Asi nejlepší clam chowder jsem ochutnala v San Franciscu, kde ho navíc servírují s kváskovým chlebem (sourdough). Není divu bylo to na břehu oceánu, takže čerstvost surovin byla zaručena. V našich vnitrozemských podmínkách mi pak nezbývalo než vyzkoušet kuřecí chowder.
Chicken Chowder
2 kuřecí prsa
6 plátků slaniny
2 brambory
2 cibule
3 mrkve
3 lžíce hladké mouky
4 sběračky kuřecího vývaru
malá konzerva kukuřice
1 smetana ke šlehání
1/2 konzervy loupaných rajčat
sůl, pepř
olej
Uvaříme kuřecí prsa spolu s mrkví a cibulí. Vývar odložíme stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi do křupava. V hrnci na oleji osmažíme cibuli, 2 brambory a 2 mrkve pokrájené na kostičky doměkka. Vmícháme mouku, přilijeme vývar a povaříme do zhoustnutí. Přiklopíme a vaříme cca 12 minut. Přidáme kukuřici, smetanu, kuřecí prsa nakrájená nadrobno a povaříme cca 7 minut. Přidáme rajčata a slaninu.
Polévka je výborná, zasytí a teď v zime krásně zahřeje. Má však drobný nedostatek. Nikdy jí není dost a já hned po uvaření sním aspoň dva talíře.

Žádné komentáře:
Okomentovat